Utazási irodát szeretne alapítani? Mi segítünk!

Mire lesz szüksége egy utazási iroda létrehozásához, mire kell felkészülnie és mi az, amit nem kerülhet el. Ismerkedjen meg az utazások értékesítésével kapcsolatos alapvető tényekkel.

Mit kell tennie azért, hogy utazási irodája sikeresen működjön?

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalról szóló 320/2010. (XII. 27.) Kormányrendelet 7. § (1) és (2) bekezdéseiben, illetve a (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján az MKEH kereskedelmi hatóságként jár el az utazási vállalkozások bejelentésre és nyilvántartásba vételére irányuló eljárásokban, valamint a nyilvántartásban szereplő utazási vállalkozásokkal kapcsolatban ellenőrzési feladatokat lát el.

Eljárás menete az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységgel kapcsolatos bejelentési és nyilvántartási eljárásokban

Utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységet Magyarországon csak az az utazási vállalkozó folytathat, aki a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben, valamint a 213/1996. (XII.23.) Kormányrendeletben előírt feltételeknek megfelel, és bejelentése alapján a MKEH nyilvántartásba vette.

Bejelentését postai úton, elektronikus úton küldheti meg vagy beadhatja személyesen a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál (1124 Budapest, Németvölgyi út 37-39.). Az új vállalkozás bejelentéséhez szükséges formanyomtatványt és a nyilvántartásból való törléshez szükséges formanyomtatványt Kormányablaknál is be lehet nyújtani.

Az elektronikus ügyintézés lehetőségéről bővebb tájékoztatást itt talál:

http://www.mkeh.gov.hu/E-ugyfelszolgalat

A bejelentésnek tartalmaznia kell az utazásszervező és –közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII.23.) Kormányrendelet 2. § (2) bekezdése szerinti adatokat. A bejelentéshez szükséges formanyomtatvány az MKEH internetes oldaláról letölthető. A bejelentéshez szükséges formanyomtatvány lehetőség szerint géppel kell kitölteni és csatolni kell hozzá a vonatkozó jogszabályok szerint előírt mellékleteket, amelyeket a formanyomtatvány egyébként tételesen felsorol.

A formanyomtatvány valamennyi mezőjének kitöltése kötelezően kitöltendő! (Kivéve utazásközvetítői tevékenység esetén a vagyoni biztosítékkal kapcsolatos adatok.)

A díj mértéke az alábbiak szerint alakul:

  • Utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység bejelentése kapcsán, a nyilvántartott adatokban történő adatváltozások bejelentése vonatkozásában, a nyilvántártásból való törlés bejelentése esetén: 10.000 Ft.
  • A nyilvántartás adataiból történő adatszolgáltatás: 2.200 Ft. Másolat kiállításának díja: 4.000 Ft.
  • A jogorvoslati eljárások díja kérelemre indult esetben egységesen 5.000 Ft

loading...

A CeSYS nem csak egy software. Már több száz irodának segítettünk a növekedésben 2008 óta.

A CeSYS-ben értékelem a folyamatos technikai fejlődést, kisebb utazási irodák számára is elérhető áron. Irodák ajánlatainak folyamatos bővítése és a német utazásszervezők ajánlatai is elérhetők. A legfontosabb, a kiváló és segítőkész kapcsolat a Hotline Helpdesk és az irodánk között!

Suszter Zoltán (www.utazasszervezo.hu)

loading